Niko Home Control plantegning eksempel

Introduktion

Her er en introduktion til Niko Home Control og en gennemgang af de funktioner, der gør det til et af de bedste danske smart home systemer på markedet. Niko Home Control er den primære hardware i vores Smart Home; styring i eltavlen, styring til gulvvarme, bevægelsessensorer i loftet, trykknapper og termostater på væggene, ringeklokke ved hoveddøren, osv. Derfor var det vigtigt for os, at vi fik det hele med fra starten af. Niko Home Control vil blive refereret til som NHC resten af indlægget.

Programmeringssoftware

Funktioner der nedenfor bliver kaldt gennem OpenHAB og Node-Red, er specielle for vores installation. Vi ønskede Philips Hue over det hele, for selv at kunne styre varmen i lyset og lysstyrken uafhængig af hinanden. De fleste funktionerne kan også opnås med almindelige lyskilder, med de begrænsninger en almindelige pærer og dæmper nu har.

For at konfigurere installationen og efterfølgende lave ændringer, så kan man enten bruge computeren eller telefonen. Computeren er helt klart at foretrække til at lave sine ændringer, men har man eksempelvis en sensor man lige hurtigt og nemt vil justere tids- og lysautomatikken på, så kan det klares fra telefonen.

NHC programmeringssoftware er hvor du har det grafiske overblik over dit hjem. Her indsætter du din plantegning, hvor der optegnes de forskellige rum ovenpå. I hvert rum placeres lyskilder, kontakter, bevægelsessensorer, termostater, mv. i. Hvert rum bliver automatisk opdelt på telefonen og Google Assistant. I softwaren er hvor hele logikken bliver programmet, ved at tegne streger mellem komponenterne og deres handlinger.

Niko Home Control plantegning eksempel
Niko Home Control plantegning eksempel

Hustilstande

Som man forventer af et Smart Home, der kan “tænke” af sig selv, så tilbyder NHC flere tilstande, som huset kan sættes i. En hustilstand skal forstås som en indstilling der dækker over flere komponenter i huset.

Et helt indlæg omkring Digital Black kommer på et senere tidspunkt.

Alarm

NHC tilbyder en smart alarmfunktion, hvor en eller flere bevægelsessensor og/eller vindues- og dørsensor vælges, som værende dem der sætter alarmen i gang. Der indstilles en pre-alarm tilstand, som er en kort varighed efter alarmen er aktiveret, hvor eksempelvis lys i gangen skal tænde inden selve alarmen går i gang. Der indstilles ligeledes lyskilder som skal tænde eller blinke, når først alarmen så er gået i gang. Som standard bliver der sendt en push-besked ud til alle mobiltelefoner koblet på NHC. Det er også muligt at tilkoble andre komponenter til alarmen, eksempelvis at Sonos skal starte. Måske afspille en gøende hund? 😄

Nødfunktion

En nødfunktionsknap er til en hurtig handling, som typisk sættes op til at tænde lyset i hele huset og udenfor. Knappen kan eksempelvis tilknyttes en trådløs knap, som kan ligge på natbordet eller blot være tilgængelig gennem Niko Home app. Det er også muligt at aktivere handlingen gennem Google Assistant. Som noget ekstraordinært, så har vi også koblet funktionen ind i OpenHAB, så der sendes en push notification til alle enheder.

Tilstedeværelse

Tilstedeværelsesfunktionen er en mere avanceret funktion, hvor huset kan simulere tilstedeværelsen af beboere. Ved at definere hvilke lyskilder i hvilke rum der bliver brugt, på flere givent tidspunkter i løbet af dagen i en vis varighed, så vil systemet bruge denne information til at simulere en vilkårlig dag, inden for de parametre der er sat. Det er også muligt at koble andre komponenter på rutinen, eksempelvis afspilning af musik eller en gøende hund.

Dvaletilstand

Er man væk fra huset i en længere periode af gangen, så kan det være en fordel at aktivere dvaletilstand. Her vil man ofte indstille termostater til en lavere temperatur. Det kan eksempelvis være smart at koble denne tilstand på alarm og/eller tilstedeværelsestilstand, således at huset går i dvaletilstand når de aktiveres.

Sluk alt

Denne knap er uundværlig. Sluk alt funktionen er eksempelvis rigtig smart lige at trykke på, inden man går i seng. Her vælges alle de komponenter der skal slukkes med det samme. I vores tilfælde er det lys og Sonos i hele huset. Det er også muligt at definere, hvilke komponenter der først skal slukke med en forsinkelse. Det kunne eksempelvis være lyset i soveværelset, der først skal slukke 1 minut efter, at knappen er blevet aktiveret.

Scene

En scene er som man kender det fra andre smart home systemer – en komplet indstilling af et rum ved tryk af én knap. En scene kan eksempelvis bruges når familien skal se TV, hvor lyset dæmpes, musik skal stoppes i tilstødende værelser og persiennerne skal sættes på en bestemt måde.

Komponenter

Controller

Selve hjernen af systemet sidder i vores eltavle. Alt NHC hardware er tilkoblet denne controller via et buskabel – på nær Digital Black der kommunikere over WiFi. Controlleren er forbundet til det lokale netværk, så installationen har internet adgang. Derved er det muligt at styre huset via telefonen, Google Assistant og kommunikere med resten af vores Smart Home.

Power Supply komponenten bruges til at drive alle Digital Blacks, som kører på 24V og ikke buskabel.

Alle NHC komponenterne i vores hjem er forbundet via et buskabel. Et buskabel blot en ledning, der starter i controlleren. Derfra går fra den ene komponent til den næste, for så at slutte af i controlleren igen. Så længe en komponent på den ene eller anden måde er forbundet til denne busledning, så kan NHC Controlleren modtager signalerne.

Niko Home Control buskabel eksempel
Niko Home Control buskabel eksempel

Dæmpermodul

Til venstre sidder en buskobler, som sættes yderst på hver DIN-skinne i en eltavle, for at koble resten DIN-skinnen på controlleren.

Til højre sidder 2 universel dæmpermoduler. De er nødvendige, selvom vi har Philips Hue, fordi at NHC ikke understøtter fiktive knapper i deres software. For at vi kan have 4 dæmper knapper i vores primære opholdsrum, så skal vi have 2 dæmpermoduler i tavlen. Ved at indsætte dæmperknapperne i NHC, uden at de har en fysisk lyskilde tilkoblet, så optræder de i OpenHAB. På den måde kan vi aflæse hvad lysstyrken indstilles til og dermed fortælle Philips Hue hvad lysstyrken skal sættes til.

Såfremt vi ikke havde Philips Hue, så kunne det være en vilkårlig LED lyskilde tilkoblet dæmpermodulet. Dæmpermodulerne kan indstilles til lyskildens karakteristik ved at bruge dip switchene.

4-tryk

Vi har valgt at have 4-tryk moduler, frem for Digital Blacks, i vores badeværelser. Ved bagdøren i garagen og på vej ind i walk-in fra spisestuen har vi også valgt at få et 4-tryk modul – de fungere som et supplement til Digital Black i de rum. De bliver sjældent brugt, men det giver mulighed for på sigt at knytte funktioner til knapperne, der giver mening at have på deres vej ud og ind i rummet.

Et eksempel på konfiguration kan være følgende fra vores store badeværelse, hvor vi har 4 forskellige funktioner, alt efter hvilken knap der trykkes på.

  • Knap 1: Afspiller/Pauser musikken på Sonos højtaler hængt op i rummet. Sonos understøttes direkte i NHC.
  • Knap 2: Sender signal til OpenHAB, Node-Red og videre til Philips Hue, der dæmper lyset over 15 sekunder, med primær lys over badekarret, samt starter en playliste på Sonos med hyggelig jazz musik.
  • Knap 3: Sender signal til OpenHAB, Node-Red og videre til Philips Hue, der tænder normalt lys.
  • Knap 4: Sender signal til OpenHAB, Node-Red og videre til Philips Hue, der tænder dæmpet varmt afslappet lys.

Bevægelsessensor

Alle rum i huset har en Mini tilstedeværelsessensor. De bruges primært til alarm. I rum som ikke er opholdsrum, såsom garage, bryggers og walk-in, har vi opsat automatisk lysstyring. Disse sensorer er meget diskrete og er koblet direkte på bus kablet.

I konfigurationen tilføjes en master sensor og eventuelle slave sensorer – i vores tilfælde har vi 2 sensorer i vores gang. Herefter tilføjes den handling der skal aktiveres, som i vores tilfælde er et virtuelt flag der handles på i OpenHAB. Til sidst er der mulighed for at justere de parametre, som definere hvordan sensoren skal opføre sig.

Varmestyring

Til venstre sidder en buskobler, som sættes yderst på hver DIN-skinne i en tavle, for at koble resten DIN-skinnen på controlleren. Der er trukket et buskabel fra eltavlen i garagen til bryggers.

I vores bryggers, hvor vores gulvvarme er, har vi også en eltavle sat op. I denne eltavle er der installeret 4 opvarmningsmoduler for at styre vores gulvvarme. Hvert modul kan tage 4 kredsløb, så i alt 16 kredsløb kan tilkobles. I NHC knyttes hver termostat eller Digital Black til deres respektive kredsløb i softwaren.

termostaterne er der mange muligheder for at personliggøre varmestyringen i de enkelte rum. De understøtter 8 forskellige programmer, herunder Dag, Nat, Eco, Slukket og Køl, samt 3 individuelle tidsplaner. Hvert program kan indstilles til en specifik temperatur. Tidsplaner kan indstilles til at automatisk justere temperaturen alt efter dag og tidspunkt. En termostat kan nemt overstyres midlertidigt ved at justere temperaturen direkte i displayet og sætte et udløbstidspunkt.

Digital Black

Et helt indlæg omkring Digital Black kommer på et senere tidspunkt.

Niko Home app

NHC tilbyder en app både iOS og Android. I appen har du mulighed for at lave ændringer til den eksisterende konfiguration, aflæse termostater og styre alle kontakter, såsom lyset, gardiner, termostat, scener, mv. Det er også muligt at fjernstyre din installation fra hvorend du er i verdenen gennem Niko’s cloudtjeneste. Det gør det også muligt at modtage push notifikationer, eksempelvis ved alarm.

Det er også appen der bruges, når en Digital Black skal tilknyttes til systemet. Digital Black kører nemlig ikke via buskabel, så derfor bruges mobiltelefonen som en intuitivt måde, at koble den på WiFi og tilknytte den til NHC.

Stemmestyring

Sidst, men ikke mindst, så er et Smart Home vel ikke fuldendt uden stemmestyring. NHC understøtter både Alexa og Google Assistant, som vi bruger herhjemme. Fordi at værelser automatisk bliver opdelt i Google, så er det blot at sige “Hey Google, tænd lyset” og så vil lyset tændes i det rum man er i. Vi må indrømme, at vi faktisk brugere Google Assistant via Sonos til at styre vores lys, mere end vi bruger touchskærme eller kontakterne på væggen!

Tredjeparts tilkoblinger

Hobby API

Med “Hobby API” kan du nu også selv tilslutte smarte løsninger til din Niko Home Control-installation.

Er du teknisk kyndig? Vil du have systemet til at fungere sammen med din egen applikation eller med løsninger som Node-RED, OpenHAB eller Home Assistant til privat brug? Er du god til MQTT og JSON? Så kan du gå i gang på egen hånd.

Sonos

Et helt indlæg omkring Sonos kommer på et senere tidspunkt.

OpenHAB

Et helt indlæg omkring OpenHAB kommer på et senere tidspunkt.

Node-Red

Et helt indlæg omkring Node-Red kommer på et senere tidspunkt.

Del vores historie

Gå aldrig glip af noget – tilmeld dig nyhedsbrevet!

7 kommentarer

  1. Hej Thomas

    Jeg nyder at læse din blog. Den er meget lærerig og inspirerende.

    Jeg er selv ved at nybygge og skal have Niko.

    Jeg håber du en dag vil skrive lidt om dine overvejelser vedrørende overvågning. Du har allerede skrevet lidt om det – men det er en videnskab i sig selv.

    • Hej Bjarke

      Tak for din kommentar 🙂 Jeg er glad for at høre, at bloggen kan bruges som inspiration, for den er skrevet ud af ren lyst. Det er bare lige med at finde tiden! Overvågning er helt sikkert også en af de emner, som jeg vil forsøge at prioritere. Overvågning er aldrig bare ligetil, når det skal gøres ordentligt. Stay tuned, som man siger! 🙂

  2. Hej Bjarke
    Jeg har i mit sommerhus programmeret flere virtuelle knapper som kun kan betjenes fra mobil, så det kan altså lade sig gøre

    Mvh Allan

  3. Hvad løber sådan et system op i 🙂
    Er ved at få byggede nyt og overvejer dette system.

  4. Hej

    Tror du skal regne med ca. 30.000kr selvfølgelig afhængig af din konfiguration,
    jeg har lavet nyt sommerhus i 2018/2019 med Niko og skal nu også til at bygge et nyt hus, hvor Niko også kommer i, er meget tilfreds med produktet
    Mvh Allan

  5. Hej Thomas

    Kan jeg ulejlige dig med at uddybe lidt

    Skal jeg forstå det sådan at for at få tilbagemelding ifm. lysdæmpning på HUE så laver du en “fiktiv dæmpning” og sender det niveau til HUE ved hjælp af OPENHAB

    Jeg overvejer at skifte mit IHC til NIKO og bruger idag Homeassistant som supplement

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.