Udstilling af Berbel Glassline emhætte sort

Flere har spurgt ind til hvilket valg af emhætteløsning vi har taget, for at komme udfordringen med undertryk i nybyg til livs. I dag er emhætter så effektive, at de kan trække en utrolig mængde luft ud i de høje trin. Dette har den ulempe, at der vil dannes undertryk i nyere huse, fordi de er så tætte. Døre og vinduer kan ligefrem blive besværlige at åbne og smækker i, samt døre der åbner ind mod emhætten, kan ligefrem springe frem mod én.

Vi synes det er problematisk, at bygherre ikke bliver informeret herom tidligt i processen. Det at afsætte et mindre beløb til at få en rigtig emhætteløsning er småpenge i det store billede. Kommer informationen først på bagkant, og budgettet derfor allerede er lagt, så kan det godt føles som en mavepuster; pludselig at skulle finde de ekstra penge. Sådan havde vi det i hvert fald – men løsningen, ja den skulle vi have. For hvem gider at døje med disse udfordringer eller stå i træk i sit nye hus? Problematikken ses tydeligt i videoen nedenfor.

Nye husejere bliver ikke informeret om undertryk i huset

Hvad skal man vælge?

Vi har været igennem de gængse løsningsforslag, såsom at åbne et vindue. Jf. bygningsreglementet, så står der: “Der skal altid sikres erstatningsluft når emhætten er i drift. Manuel åbning af vinduer kan ikke være en forudsætning for opfyldelse af kravene til emhætten.”. Dette betyder, at hvis jeres byggefirma siger at I bare kan åbne et vindue, så overholdes bygningsreglementet ikke. Her er nogle andre forslag, som byggefirmaerne blandt andet tilbyder, i et forsøg på at komme udfordringen til livs…

Skal vi vælge Trigger modul?

Nej. Denne løsning sender et signal fra emhætten til ventilationsanlægget for at fortælle, at det skal køre i højeste gear, til trods for bedste evne. Dette betyder, at du muligvis bryder garantibetingelserne på ventilationsanlægget. Det er et indgreb udefra og påvirker funktionaliteten i ventilationsanlægget. Eksempelvis hvis der er minusgrader udenfor og trigger modulet konstant fortæller ventilationsanlægget, at det skal køre i højeste gear – så er der en risiko for, at ventilationsanlægget kan blive ødelagt. Det er varmeveksleren i ventilationsanlægget der kan fryse til (i hård frost). Den er fyldt med kondens når kulde og varme mødes, og det kan derfor fryse til, hvis et trigger modul lukker ned for udsugning og kun tager kold luft gennem ventilationsanlægget. Desuden kan ventilationsanlægget ikke levere tilnærmelsesvis nok luft, til at erstatte luften der bliver suget ud af emhætten. Så du vil stadig få behov for at åbne et vindue, hvis emhætten kører i et højere trin og potentielt stå i kulde træk. Bemærk også at ventilationsrørene er koblet sammen, så ved signal fra trigger modul vil flere rum få øget indblæsningen.
Vigtigt: Vælges denne løsning alligevel grundet økonomi, mangel på andre løsningsmuligheder eller noget andet, så sørg for at få på skrift at garantien bibeholdes ved installation af trigger modul. Kontakter man Nilan direkte, så vil de sige, at garantien frafalder, men det er i sidste ende byggefirmaet, der skal stå til ansvar overfor jer som kunde.

Hvad med en ekstra taghætte med motorspjæld?

Nej. Denne løsning kræver et ekstra aftræk i loftet, som går direkte til det fri. Dette vil være omkostningsfuld og involvere flere parter med risiko for uhensigtsmæssigheder. Motorspjældet i taghætten åbnes så snart at emhætten starter, således at naturligt luft trækkes denne vej ind. Her vil der altid være en kuldebro, da det eneste som er mellem den kolde luft udenfor og den varme luft indenfor, er metalpladen i motorspjældet. Her kan der også risikeres at kondens dannes således at det drypper ned. Desuden vil du også her potentielt ende med at stå i kulde træk.

Hvad så med recirkulationsemhætter?

Nej. Bygningsreglementet foreskriver, at der i køkkener er krav om, at der skal være emhætte med udsugning over kogepladen og afkast til det fri. Dette krav vil altid være gældende når der etableres kogeplader i en bolig. Emhætter med recirkulation vil normalt ikke opfylde dette krav, herunder også recirkulationsemhætter med kulfilter. Altså, recirkulationsemhætter uden også at have aftræk til det fri er ikke godkendt, hvilket leder os til vores valg af emhætteløsning.

Vores valg af emhætteløsning

Det er ikke nemt at vide alting – vi nåede kun lige, på et hængende hår, at ændre vores valg af emhætteløsning til følgende. Løsningen, ej heller udfordringen med undertryk, blev ikke bragt op af nogle af de byggefirmaer vi har været i dialog med. Det kom i forbindelse med en anden snak jeg havde med en ventilationsfagmand. Frustrationen var til at fornemme hos fagmanden. Det er et stort problem, at nybyggere ikke bliver gjort tilstrækkelig opmærksom på problemet, som deres nye hus bliver født med.

Det vigtigste er dog at man bliver oplyst om, at der findes ordentlige løsninger. I sidste ende så ender prisen på det ca. det samme som ovenstående løsninger, hvis ikke lidt billigere alligevel – vi endte med en pris på 21.000kr for denne løsning inkl. Glassline emhætte i hvid fra Berbel. Vælger man at vende det blinde øje til og nøjes med åbning af vindue, så er det selvfølgelig det billigste, men bygningsreglementet overholdes altså ikke i sit nye hus.

Lignende løsning kan sikkert leveres af andre leverandører, men vi har ikke kunne finde andre, der kunne løse udfordringen samtidig med at overholde bygningsreglementet og bibeholde garantien på ventilationsanlægget. Løsningen som vi har valgt er en løsning fra Airtjek, der også levere og montere ventilationsanlægget i vores nye hus. Airtjek har lavet et samarbejde med Nilan (Ventilationsanlæg) og Berbel (Emhætte), om en samlet løsning til at komme udfordringen til livs, samtidig med at overholde bygningsreglementet.

Nilan

Systemet fungere således, at der er udviklet et specielt stykke software sammen med Nilan, som kan kommunikere med ventilationsanlægget. Det fungere på samme måde som et trigger modul, men i stedet for at overstyre, så kommunikeres der med ventilationsanlægget. Softwaren vil sørge for, at der kommer den passende tilskudsluft i boligen. Ventilationsanlægget har altså stadig mulighed for at regulere efter nødvendighed for at undgå skade. Dette betyder, at garantien bibeholdes.

Berbel

Det smarteste ved systemet findes dog i emhætten. Selvom emhætten har aftræk til det fri, som bygningsreglementet foreskriver, så har den også et hybrid kulfilter indbygget. Dette betyder at, som udgangspunkt, så bliver luften sendt ud i det fri og erstattet med luften fra ventilationsanlægget. Såfremt at emhætten skrues op på et højere trin og ventilationsanlægget ikke længere kan levere tilstrækkeligt erstatningsluft, så vil der opstå undertryk. Undertrykket bliver nu helt automatisk brugt til at trække det resterende nødvendige erstatningsluft ud af kulfilteret og eliminere herved undertrykket helt. Dette overholder bygningsreglementet og udfordringen med undertryk er nu håndteret. Plus, så er Glassline emhætten fra Berbel, som vi har valgt, utrolig lækker, velkonstrueret og gennemtænkt.

Afrunding

Brug denne viden til at trykke jeres byggefirma på maven og hør dem ad, hvem de har af leverandører der kan lave en lignende løsning. Det var nemt for os, da Airtjek allerede er en leverandør til HusCompagniet. Der var ingen problemer med at få deres løsning. Vi har pointeret overfor HusCompagniets salgschef, at det er vigtigt, at bygherre bliver gjort bekendt med udfordringen og tilbudt eventuelle løsninger tidligt i processen, således at de kan træffe et valg på et oplyst grundlag. Specielt fordi at løsningen faktisk er en del af deres sortiment. Vi håber, at I er blevet klogere og inspireret – vi ville i hvert fald gerne have været oplyst herom fra start af 😄

Udstillingsmodel hos HusCompagniet Aalborg

Del vores historie

Kategori:

Gå aldrig glip af noget – tilmeld dig nyhedsbrevet!

Ingen kommentarer endnu

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.