Indledning

Jeg er gentagne gange blevet opfordret til at beskrive vores Smart Home valg undervejs i forløbet indtil videre. Som nævnt, i vores første indlæg omkring valg af Smart Home system, så har vi været over mange forskellige systemer. Det faldt altid tilbage på Niko Home Control. Systemet har alle komponenter, som hjertet begærer, når man har muligheden for at trække deres bussystem rundt i nybyg. Der er analog/digital indgange, dæmpning, lysstyring, energimåling, køling, opvarmning, motorstyring og ventilation. Hvis man på senere sigt vil udvide, så kan trådløse Niko komponenter også tilkobles. Trådløst er nemt, men cement, som ytong er lavet af, dæmper hurtigt signalet. Her er det vigtigt, hvis man vælger trådløst, at protokollen understøtter forlængelse af hinanden, såsom ZigBee. Niko Home Control bevæger sig over mod kun at køre ZigBee i fremtiden, men kører på nuværende tidspunkt en blanding af Easywave og ZigBee.

Udseendet på afbrydere og diverse komponenter spiller også en stor faktor. En del af de alternativer, som vi havde op at vende, fejlede på udseendet. Det manglede simpelthen det sidste finish og materialerne virkede billige, trods en væsentlig pris. Sagen er den, at vi danskere er blevet fodret med LK og deres udseende gennem mange år. LK har forsøgt sig med IHC, som føles forældet sammenlignet med andre Smart Home produkter. Udfordringen er at den danske LK dåse, som sidder i muren, er mindre end den europæiske. Det betyder, at de mange hundredtusindevis af Smart Home produkter der laves til det europæiske marked, herunder Niko Home Control, ikke passer i dåsen. Den europæiske dåse er større, hvilket også sætter et større krav til designet af komponenterne, som passer i. Ved Niko kan man mærke, at der er kræset om detaljerne på produkterne. De har også vundet mange designpriser igennem de sidste 20 år. Vi er særdeles begejstret for Niko Pure designlinjen, som vi mener, er et af de flotteste designs, som man kan få til den europæiske dåse. Vælges der f.eks. Pure White Steel rammen og hvid belagte tryk, så vil vi til enhver tid vælge dette fremfor et LK tryk. Materialerne oser er luksuriøsitet og kvalitet.

Den sidste bekymring der var ved at vælge en komplet løsning, som Niko Home Control, var muligheden for at lave gør-det-selv ting i systemet. Heldigvis, så er Niko nogle flinke mennesker – platformen er åben for dig at lege med. Dermed kan du integrere til OpenHAB, Node-RED, Home Assistant mv. For at runde beslutningen af, så understøtter Niko Home Control også IFTTT. Her er det kun fantasien, som sætter grænser.

Alle nedenstående Smart Home valg er udelukkende hvad vi har valgt på nuværende tidspunkt. Det kan ændre sig over tid. Der findes ingen facitliste inden for Smart Home verdenen, så brug det som inspiration. God fornøjelse 😊

Belysning

Philips Hue

Alle kender mere eller mindre produktet Philips Hue. Vi bruger også Philips Hue i hele lejligheden på nuværende tidspunkt og det kører fantastisk. Vi var ude i overvejelsen om at tage almindelige spots med dæmpermodul fra Niko, men valgte det fra til fordel for Philips Hue. Pærerne er dog dyrere og der er udfordringen med at skulle have mere end én bridge, men alle fordelene opvejede valget. Vi er stor fan af muligheden for at kunne ændre varmen på lyset, uden at skulle dæmpe lyset i den forstand. Der findes almindelige spots, som har dim-to-warm funktion, der gør at lyset bliver varmere, når det dæmpes. Det var bare ikke det vi ønskede. Desuden, så kan alle mere eller mindre finde ud af at snakke direkte med Philips Hue.
Obs: Desværre er dette ikke tilfældet med Niko Home Control endnu! Så derfor har det været nødvendigt at opsætte OpenHAB som bindeledet mellem NHC og Philips Hue. Det vil vi gå mere i dybden med, når vi er flyttet ind og har tunet det ind efter behov.

Hvordan fungere det rent praktisk?

Der er ofte en del forvirring om, hvordan man bedst får inkorporeret Philips Hue ind i sit nye hus. Den velkendte regel er, at Philips Hue skal have konstant strøm. Det er selve pæren, som har elektronikken indbygget til at kunne tænde, dæmpe, ændre farve, slukke mv. Dette kan pæren ikke udføre, hvis ikke den har konstant strøm tilsluttet.

Måden vi får det lavet i vores hus, er at alle lyskilder er tilkoblet konstant strøm ude i eltavlen. Her er hvert rum samlet i klemmer, således at hvert rum forholdsvis nemt kan laves om til traditionel lysstyring, om nødvendigt. Som bekendt, så har vi valgt Niko Home Control. Alle vores afbrydere bliver ligeledes Niko, som kommunikere igennem en busledning, hvilket egentlig bare er ét langt kabel der hopper fra og til hver afbryder. Busledningen starter og afsluttes til sidst i eltavlen, hvor Niko Home Control modulet sidder. Når der afgives et signal fra en afbryder eller touchskærm (via WiFi), så håndtere Niko Home Control signalet, sender det ud på netværket til OpenHAB, som herefter fortæller Philips Hue hvad der skal ske.

Indvendig

Vi har valgt Hue White Ambiance GU10 i alle spots, indvendig og ved den overdækket terrasse, da farve funktionen aldrig blev brugt i praksis. Alle lyskilder i vores lejlighed er med farve og det er kun blevet brugt til at vise at man kan. Det eneste sted, hvor man kan overveje det, er i soveværelset. Her kan man køre noget “solopgang” sammen med musik fra Sonos til at vække én. Vi har valgt Hue White Ambiance Being loftlampe til alle værelser; Vi håber det giver en fed effekt på vores Rockfon Blanka loft. I garagen tænker vi, at det bliver Hue White Ambiance Aurelle 60×60 lyspanel.

Udvendig

Vi får udhæng på huset og er ikke fan af up-and-down lys, som lyser lige op i udhænget. Vi syntes at Philip Hue Impress produktlinje har fedt design og passer rigtig godt til stilen af huset. Vi har derfor Hue White and Color Ambiance Impress udendørslampe i den smalle model, til at hænge på vores mur hele vejen rundt om huset. Til indkørslen har vi valgt deres Hue White and Color Ambiance Impress søjlelampe til at stå i venstre side. Om nødvendigt, så udvider vi med den lave piedestal model i højre side. Bemærk at det er vigtigt at vælge 230 volt modellen, da det er meget nemmere at tilslutte. Det er også vigtigt, at elektrikeren trækker et 5g1,5 kabel til terræn, som skal bruges til at kable udendørslamperne langs indkørslen.

Afbrydere

Enhver elinstallation handler i bund og grund om hvordan den styres. Her har Niko rigtig mange forskellige muligheder. Der findes tryk med op til 6 knapper, som kan styrer alt hvad hjertet begærer. Ligeledes er der et hav af forskellige designs, både af farver og former.

Hvordan fungere det?

I modsætningen til IHC, som har en ledning fra hver afbryder ud til eltavlen, så har Niko bussystem kun én ledning ude i eltavlen. Denne ledning trækkes fra eltavlen til nærmeste afbryder, og videre herfra til næste afbrydere osv. indtil at man lander i eltavlen igen. På denne måde sparer man mange timers arbejde. Når en afbryder afgiver et signal, så sendes signalet over bussystemet til eltavlen, hvor Niko Home Control sidder og lytter. Den sørger herfra for at udføre den ønskede handling, hvis det er internt i systemet, eller sender opgaven videre over netværket.

Touchswitch

Den mest overvældende er dog deres nye Niko Touchswitch, som er en touchskærm. Den har samme størrelse som en klassisk kontakt, men giver dig mulighed for at kontrollere alting helt enkelt via dit Niko Home Control system (belysning, solafskærmning, ventilation, varme, musik, garageporte, osv.). Vi har derfor valgt Touchswitch i alle værelser, entre, køkken, spisestue, stue og garage. Skærmen indstilles nemt fra din smartphone til at vise de mest gængse funktioner, som bruges i netop dét rum den sidder i. Den har også en standard handling, som den vil foretage, hvis du “dasker” til den, ligesom du ville med en almindelig afbryder. Den har også indbygget termostat, således at man kan spare en termostat i disse rum. Bemærk at den kræver 24volt og kommunikere over WiFi (ikke bussystemet) og må ikke sidde i direkte sollys.

4-trykafbrydere

I badeværelser og andre udvalgte steder har vi valgt at sætte en 4-trykafbryder, som har 4 tangenter, der kan sættes op til at styre hvad passer til placeringen. Vi har valgt designlinjen Pure med White Steel (154-76100) og hvid belagte tryk (154-51004). Det er farven, som passer bedst til den hvide farve der males med i dag. I badeværelset skal de forskellige knapper sættes op til forskellige lysscenarier, favorit playliste på Sonos, mv. De andre steder er til udvalget funktioner, såsom styring af lyset på den overdækket terrasse, tænd for tilstødende rum, sluk-alt, mv. Intet er dog fastlagt og det er nemt at lave om senere i Niko Home Control. Prisforskellen fra ét tryk til flere er minimal, så jeg vil altid anbefale at tage et 4-trykafbrydere, for at have flere muligheder til konfiguration heraf.

Gulvvarmestyring

Moduler

Til styring af gulvvarme har vi også valgt Niko. Det kræver X antal Niko varme-/kølemoduler, som hver kan tage 4 zoner ad gangen. Vi får 4 stks. serieforbundet da vi har op til 16 termostat zoner. Modulerne fra Niko kobles herefter til telestaterne på gulvvarmesystemet. Bemærk, at hvis eltavlen sættes et andet sted, end ved gulvvarmestyringen, så skal der trækkes et buskabel fra Niko Home Control installationen og frem til en anden eltavle placeret ved gulvvarmestyring. I eltavlen ved gulvvarmestyring sættes et Niko buskobler modul og Niko varme-/kølemodulerne.

Termostater

Som beskrevet under afbrydere, så har vi valgt Touchswitch i stort set alle rum. Touchswitch indeholder indbygget termostat, således at de zoner, hvor man har en Touchswitch, kan undlade at sætte et dedikeret termostat op. Bemærk at der, på nuværende tidspunkt, kan bruges op til 10 Touchswitch termostater i én installation. Der kan være 20 Touchswitch i én installation, såfremt at termostat funktionen ikke benyttes. På badeværelser, depot, bryggers og walk-in får vi almindelig 4-trykafbrydere og dermed også en Niko termostat. Det er også muligt at automatisk rulle gardinerne for, såfremt der er for meget varme i rummet.

Termostaterne har 5 faste temperaturindstillinger (DAG, NAT, ECO, AFKØLING og OFF). Du kan bruge de forprogrammerede indstillinger eller indtaste dine personlige indstillinger. Sørg for ikke at montere termostaterne i direkte sollys, på udvendig væg, i nærheden af varmegenererende kilder eller bag et gardin.

Bevægelsessensorer

Ethvert smart hjem er baseret på automatisering til at gøre hverdagen dét sjovere og nemmere. Det kræver selvfølgelig sensorer, således at handlinger kan foretages, når de er aktuelle. En anden ting, som sensorer også kan bruges til, er alarm – det kommer vi nærmere ind på under sikkerhed.

Indvendig

Vi har valgt at få Niko mini-pir 360° bevægelsessensor i alle rum på nær badeværelserne. Når sensoren er sat op, så fylder den kun 3cm i diameter. Den er altså næsten usynlig; specielt hvis den sidder i Rockfon lofter som vores. Disse sensorer skal primært bruges til alarm, som arbejder sammen med overvågningskameraerne, lyset og højttalere. Sensorerne kommer også, i visse tilfælde, til at blive brugt til lysstyring. Dette bliver f.eks. i gangarealet, depot, walk-in og garage. Disse sensorer er også udstyret med en lyssensor, som kan måle lysstyrken i rummet. Det har den fordel, at lyset kun tændes, hvis der er brug for det. Det er også muligt at rulle gardinerne for, såfremt der er for meget lys.

Udvending

Udvendig har vi kun valgt én Niko bevægelsessensor med 16 meter rækkevidde til indkørslen, for en sikkerheds skyld. Grunden til, at det blot er for en sikkerheds skyld, samt hvorfor vi ikke har valgt bevægelsessensorer rundt i udhænget, er grundet overvågningskameraerne. Disse kameraer kan genkende mennesker og biler, og dermed styre lys og alarm; mere herom under sikkerhed.

Videodørtelefon

Påbygget model

Niko har 2 forskellige dørtelefoner at vælge i mellem. De har en planforsænket model og en påbygget model. Vi har valgt den påbygget model af to årsager. Vi kunne være i tvivl om finish af den planforsænket med mursten og ved at vælge den påsatte, så kan den nemt udskiftes til en anden model senere. Bemærk at videodørtelefonen kræver dertilhørende controller modul. Bemærk også, at monteringshøjden anbefales værende mellem 120-160cm til toppen af enheden. Vi har valgt, at lederne som kommer ud af muren, skal sidde i minimum 120cm højde. Dette betyder, på grund af at lederne skal ind nær bunden på bagsiden af videodørtelefonen, at kamera højden vil være ca. 135-140cm. Kameraet registrere i en 90 gradersvinkel op og ned.

Integration

Dørtelefonen integreres direkte i Niko Home Control og lader dig udføre nogle handlinger, når der ringes på. Det kunne f.eks. være at tænde lyset i entréen, skrue ned for musikken på Sonos og annoncere at der er nogen ved døren, osv. Du vil ligeledes blive notificeret på telefonen, hvor du med det samme kan se, hvem der står udenfor døren. Du kan vælge at tage opkaldet fra telefonen og kommunikere med vedkommende. Har du en smart lås sat i hoveddøren, vil du også kunne låse op for vedkommende. Vi har endnu ikke valgt hvilken smart lås vi vil have. Kameraet vil også gemme videoen af vedkommende, som har ringet på.

Lyd

Sonos

Vi har valgt Sonos til hele huset. I hvert værelse, køkken, badeværelse og soveværelse bliver der lavet et udtag øverst i et hjørne (10cm fra væg, 5cm fra loft), hvor en Sonos One kan hænge. I stuen bliver der lavet 2 udtag i hver sin side over sofaen (30cm fra væg, 5cm fra loft) til surroundsound, sammen med Sonos Playbar og Sonos Sub ved fjernsynet. Garagen bliver ligeledes udstyret med 2 Sonos One i hvert hjørne (30cm fra væg, 5cm fra loft). I spisestuen bliver der sat en Play:5 og til den overdækket terrasse kommer en Sonos Move. Bemærk at de steder hvor der kommer mere end én Sonos One højttaler, her kan resten nøjes med at være den mikrofon frie Sonos One SL.

Sonos har, med deres nye højttalere, direkte integration til Google Assistant, således at alt i huset eller det specifikke rum, kan styres ved at tale med Sonos højttaleren. Sonos højttalerne integreres direkte ind i Niko Home Control, således at ringklokke og alarm køre over Sonos systemet.

Gardiner

Batteridrevet

Vi har endnu ikke lagt os fast på hvilken motor, som vi skal bruge til at drive vores gardiner. De eneste to grundlæggende krav, som vi har til motoren, er at den er batteridrevet og understøtter IFTTT. Grunden til at vi har valgt at satse på batteridrevet motor, er baseret på flere ting. Batterier bliver kun mere effektive og det er for risikabelt at forberede stikkontakt, lampeudtag, tomrør eller lign. til motoren. Der er risiko for at det sidder forkert, i vejen eller at spændingen på udtaget ikke stemmer overens med motoren – i så fald skal der en adapter på og det er ingen interesseret i at kigge på. Vi har rigeligt med stikkontakter i nærheden når batterierne skal oplades.

Garage

iSmartGate

Til styring af garagen ville der normalt følge en GogoGate2 med fra HusCompagniet. Vik fik dog sørget for, at vi ville få den nye “GogoGate3”, som egentlig hedder iSmartGate. Den understøtter væsentlig flere funktioner end den gamle model. Såfremt man har mere end én port er det vigtigt at vælge Pro udgaven, da den kan styre mere end én port på samme tid. iSmartGate understøtter Apple Homekit, Google Assistant og IFTTT.

Kamera

Hos HusCompagniet følger der ligeledes et kamera med til dine garageporte, når du tilvælger styringen. Dette kamera kan integreres direkte ind i iSmartGate appen, således at du kan se et live-feed af din garage, når du styrer portene fra din telefon.

Ventilation

Nilan

Huset får monteret et Nilan Comfort 300LR med fugtføler. Anlæg, bad og værelser udføres med lyddæmpning. Anlægget kører fuldautomatisk og bliver ikke integreret for nu.

Emhætte

Vi har valgt, hvad vi mener er, den rigtige emhætte løsning, som kommer undertrykket korrekt til livs i nye huse. Det er ikke nok med triggermodul, motorspjæld eller at åbne et vindue, af flere årsager, som du kan læse mere om senere. Løsningen er fra Airtjek i samarbejde med Berbel og Nilan. Emhætten udstyres med Berbel Connect, således at emhætten automatisk starter når kogepladen tændes og kan styres fra telefonen.

Hvidevarer

På hvidevarer fronten har vi valgt at prioritere hvilket mærke, som er bedst til dens funktion, frem for at samle det hele under ét mærke. Det vil uden lige vanskeliggøre Smart Home integrationen, men det er en prioritering vi har lavet. Det er udelukkende en subjektiv holdning, som vi har, baseret på udsagn fra erfarne bekendte. Følgende mærker, er valgt til deres respektive funktion:

  • Vaskemaskine og tørretumbler: AEG (My AEG)
  • Opvaskemaskine og kogeplade: Siemens (Home Connect)
  • Emhætte: Berbel (Berbel Connect)
  • Køle- og fryseskab: Miele
  • Ovn: Whirlpool

Sikkerhed

Alle nedenstående sikkerhedstiltag bliver udelukkende gjort, fordi jeg synes det er spændende at lege med, og ikke fordi vi har noget, som kræver dokumenteret sikkerhedstiltag eller er spændende at stjæle 😊

Videoovervågning

Vi har sørget for at få trukket tomrør til hver en vinkel på udhænget, således vi kan trække ethernet kabel med PoE ud til overvågningskameraer. Jeg forventer, at det vil blive den seneste model fra HikVision, med AcuSense og Darkfighter. Dette gør det muligt, at kun reagere på mennesker og biler, ved hjælp af machine learning. Disse kameraer vil blive koblet til en Synology, som understøtter Smart Events funktionen. På denne måde får vi flere fordele. Her er eksempelvis blot et lille uddrag af hvad der er muligt:

  • Udendørslys skal tænde i udvalgte zoner, alt efter hvilket kamera opfanger en person eller bil.
  • En notifikation skal sendes til os, hvis en person eller bil nærmer sig huset, og skalsikring er slået til. Dette har den fordel, at reaktionstiden er væsentlig bedre, end ved sensorer i vinduer og døre.
  • Såfremt en person har været i nærheden af huset i en længerevarende periode, så skal udendørslyset begynde at blinke i den zone.
  • Sonos kan ligeledes afgive en advarsel til personen, om at deres tilstedeværelse er kendt og en notifikation er sendt, eller eksempelvis afspille en hund der gør mv.
  • Styring af gardiner, tilstedeværelse simulation, osv.

Ved valg af overvågningskamera så er der nogle detaljer, som skal tænkes ind. Der findes forskellige modeller og forskellige linser. Modellen har forskellige specifikationer, som der skal tages en beslutning om; her i blandt megapixels, linser og model. Vores anbefaling er at gå efter 4MP (bedste resultat om natten) og turret modellen, for at holde vedligeholdelse til et minimum. Det at vælge turret modellen, er særdeles vigtigt, såfremt at det kommer til at sidde eksponeret mod vejret.

Hvad angår linserne, så er det et spørgsmål om hvor bredt et synsvinkel at kameraet skal filme. Desto lavere millimeter linse, desto bredere og mere “forvrænget” bliver billedet. Desto højere millimeter linse, desto smallere (zoomet) og præcist bliver billedet. Samme millimeter linse synsvinkel kan variere fra model til model, så sørg for at finde synsvinklen for netop det kamera, som du overvejer. Så er det ellers bare at finde grundtegningen frem og sætte en vinkelmåler på.

Bevægelsessensor

Som beskrevet under bevægelsessensorer, så bliver alle rum udstyret med bevægelsessensor, som primært bruges til alarm. Såfremt alarmen går i gang, så vil en hyletone blive aktiveret gennem Sonos. Uvedkommende vil ligeledes blive notificeret om at ejer, naboer, familie, vagtselskab og politi er blevet underrettet automatisk. Der kan ligeledes køres lyden af politisirene fra det fjerne indover – det skal nok blive sjovt at lege med.

Belysning

Ved hjælp af Niko Home Control er det ligeledes også muligt automatisk at styre lyset ved alarm. Det kan være, at lyset skal blinke som strobelys, for at skabe forvirring, og/eller at udendørslyset skal blinke blåt, for at tiltrække sig opmærksomhed.

Strøm- eller internet afbrydelse

Ved strømafbrydelse vil en UPS i rackskabet drive teknikken videre i et tidsrum, herunder netværk og overvågning. Automatisk besked vil blive sendt til os, familiemedlemmer og udvalgte naboer. Ved internet afbrydelse vil routeren automatisk slå over på 4G, sende besked til os og begrænse datatrafikken til fornødne services.

Del vores historie

Gå aldrig glip af noget – tilmeld dig nyhedsbrevet!

15 kommentarer

  1. Tak for denne beskrivelse.
    Er meget interesseret i WAF, især når man er vant til LK’s produkter og udseende.

    Jeg har et par spørgsmål, jeg ikke helt synes du dækker i din beskrivelse

    Hvordan styrer du strøm til lampeudtag?
    Hvad sker der ved strømafbrydelser i forhold til om lyset skal have samme stadie som før?
    Har du overvejet Ikea’s produkter til f.eks. GU10, som tyder på at være billigere og mere lysstærke?
    Køber du produkterne igennem Uggerly eller levere du selv produkterne?
    Laver de installationen af Niko fra starten?

    • Hej Jesper
      I indlægget har jeg valgt at fokusere på hvilke valg som vi har truffet og ikke så meget det omkringliggende. Jeg vil dog selvfølgelig gerne svare på dine spørgsmål 😊

      Det har længe været udseende, som har holdt danmark til LK’s design. Vi synes dog, at Niko er kommet rigtig godt efter det med deres Pure designlinje. Her vælger vi White Steel og hvid belagte tryk, for at holde det minimalistisk. White Steel rammen har også en eksklusiv fornemmelse, eftersom det er stål. Det oser af kvalitet. Vi har ikke ønsket, at kommentere på “WOW-faktor” eller “WAF” indtil at have boet med det en måneds tid, men baseret på de løse komponenter og demo vi har set, så ville vi sige 9/10. Det eneste som trækker ned iflg. min bedre halvdel, er at touchswitch er sort, når den er slukket. Sådan er det jo bare 😊

      Lampeudtag og spots får fast fase, dog trukket til eltavlen, som man normalt ville, samlet med klemmer. Dette betyder, at det er nemt at lave om i fremtiden, skulle vi have almindelige spots i stedet.

      Vi har egentlig ikke overvejet IKEA, da vi er godt tilfredse med kvaliteten i Philips Hue pærer. Desuden, så købte vi det hele til Black Friday hos Power, hvor der var 33% rabat.

      Philips Hue og datakabler levere vi selv. Alle Niko komponenter er købt igennem Uggerly og deres grossist. Det er et spørgsmål om garanti og et krav fra elektrikeren, således der ingen tvivl kan være, såfremt der er noget galt.

      Uggerly laver alt elinstallation inkl. Niko, som set i indlægget “Uggerly udfører grov elinstallation”. Jeg vil dog deltage ved grundopsætning af Niko Home Control, da jeg har en aktie i netværksopsætningen.

  2. Hej er forholdsvis ny her så håber ikke mit spørgsmål er dumt. Vil gerne vide hvor man kan købe Niko Touch Switch Syntes ikke jeg kan finde en online butik som sælger dem. I så fald hvad koster de så?

    • Hej. Der findes ingen dumme spørgsmål i Smart Home verdenen! Den er, stadig, ganske ny 😊

      Niko TouchSwitch forventes først på markedet om en måneds tid. Jeg forventer at Wattoo.dk vil sælge den.

      Vh Thomas

  3. Hej Thomas,

    Vi skal selv til at bygge om et øjeblik med HC, og skal derfor snart snakke EL med dem. Har du et overblik over hvor meget Jeres spændende løsning koster?

    MVH
    Rasmus

    • Hej Rasmus. Det er utrolig svært at sige noget om priserne, da det er meget individuelt. Det er grossisten og elektrikeren, der fastsætter komponent priserne i sidste ende. Derudover er der selvfølgelig også stor forskel på hvilke tryk, rammer, touchskærme, smart-stikkontakter, video dørtelefon mv. som man vælger. Oveni skal der selvfølgelig selve arbejdslønnen, montering, ledninger mv. og den almindelige el-installation ved siden af (Stikkontakter, spots, lampeudtag mv.) 🙂 Det bedste vil være at gå i dialog med din elektriker.

  4. Hej,

    Hvad regner I med at det kommer til at koste jer med alle disse Niko-ting?

    mvh

    Christian

    • Hej Christian. Det er utrolig svært at sige noget om priserne, da det er meget individuelt. Det er grossisten og elektrikeren, der fastsætter komponent priserne i sidste ende. Derudover er der selvfølgelig også stor forskel på hvilke tryk, rammer, touchskærme, smart-stikkontakter, video dørtelefon mv. som man vælger. Oveni skal der selvfølgelig selve arbejdslønnen, montering, ledninger mv. og den almindelige el-installation ved siden af (Stikkontakter, spots, lampeudtag mv.) 🙂 Det bedste vil være at gå i dialog med din elektriker.

  5. Hej Thomas.
    Tak for en fantastisk god gennemgang af Niko Home Control. Det er virkelig flot skrevet. I det hele taget er det en fantastisk blog du har lavet om jeres byggeri.

    Jeg er elinstallatør, og har også lavet lidt Niko. Det er et rigtig godt system.

    Jeg har et spørgsmål til dig, når nu du laver systemet så gennemført, så undre det mig at du vælger Hue GU10 lyskilder. I mine øjne er de ret dyre og lyskvaliteten er ikke fantastisk, og designet på en GU10 spot er lidt kedelig.
    Hvordan kan det være at I ikke bruger nogen Niko lysdæmpere, og så nogen fede LED Spots?
    Dette ville ikke blive en dyrere løsning, men jeg vil mene at det ville blive en flottere løsning og man ville kunne få en spot med en rigtig god reflektor samt en rigtig god lyskvalitet.

    Mvh. Michael

    • Hej Michael

      Beklager det sene svar – det har været en hektisk tid.

      Grunden til at vi vælger Philips Hue er muligheden for direkte at styre temperaturen på lyset, upåvirket af dæmpning. Det giver os mulighed for at lave nogle rigtige fede lysscener, til eksempelvis dagligdagen, rengøring, afslapning mv. Derudover så lagde jeg vægt på de integrationsmuligheder der er direkte fra andre systemer, herunder OpenHAB og Node-Red. Det vil være noget mere kringlet at lave disse fede finurligheder, såfremt man valgte traditionelle spots og dimmer fra Niko. Til andre, som bare vil have et Smart Home system der bare virker, og ikke ønske selv at programmere og nørde med konfigurationer, så er jeg enig og vil til enhver tid anbefale traditionelle spots og lysdæmper fra Niko.

  6. Hvordan virker integrationen mellem niko og hue ?
    Jeg overvejer niko især med deres kontakter. Kan niko Home Control kontakterne styre hue lys ?

    Mit hue styres i dag fra HomeKit. Hue kan vel stadig være HomeKit tilsluttet, selvom man også kører niko Home Control. Dvs man skal kunne styre hue lys fra både niko Home kontrol og fra HomeKit.

    Kan man selv programmere niko Home kontrol, eller kræver det en installatør hvis man vil tilføje en ekstra trådløs kontakt.

    • Integrationen kører gennem OpenHAB. Niko kan ikke, endnu, styrer Philips Hue direkte. Dette gør dog også, at der er rigtig mange muligheder derfra, alt efter hvad der ellers integrere med OpenHAB.

      Hue kan sagtens være HomeKit integreret samtidig med at det styres gennem OpenHAB integrationen. Problemet er dog, at hvis du tænder lyset igennem HomeKit, så ved OpenHAB/Niko ikke at det er tændt, med mindre du selv laver denne programmering i OpenHAB.

      Hvis du udelukkende har Niko (Ingen Hue eksempelvis), så vil du sagtens selv kunne lave små ændringer i softwaren, er mit bud.

  7. Hej Thomas

    Det er virkelig en fed og detaljeret gennemgang du giver.

    Hvis man ikke vil gøre brug af/kender til de individualiseringer via Openhan, Node-red, IFTTT man kan lave. Vil det så stadig være muligt at individualisere knapper på 4 knap kontakten og andre automatiske processer?

    • Hej René. Det er selvfølgelig muligt at individualisere de 4 knapper efter behov indenfor Niko Home Control rammerne. Altså, du vil kunne få knapperne til at styre de ting som Niko Home Control understøtter som standard efter dit behov. Et eksempel kunne være at du vil have den éne af knapperne til at Starte/Pause en Sonos højttaler – det er muligt da Sonos understøttes som standard i Niko Home Control. Du kan se hvilke mærker der understøttes her: https://www.niko.eu/da-dk/vores-produkter/boligautomatisering/partnere

      Jeg er for nyligt kommet i gang med at skrive flere indlæg, så der er blandt andet én på vej, der omhandler Niko Home Control softwaren.

      Håber det svarer på dit spørgsmål 🙂

  8. Hej Thomas. Tak for en masse god inspiration. Jeg er selv ved at bygge nyt, og vi får installeret Philips Hue Wall Switches i samtlige LK Fuga stikkontakter og vil have Philips Hue lyskilder overalt. Dette for at sikre en smart/fleksibel men samtidig klassisk løsning.

    Dog vil jeg samtidig meget gerne have Niko Digital Black skærmene i enkelte rum, til styring af lys, ovenlys, gardiner m.m.

    Vil det være muligt at tilføje løsningen?

    Kan man derefter tilføje en elektrisk gardinløsning, som både kan styres via Hue Wall Switch eller/og Niko Digital Black?

    Tusind tak for vejledning! Det er en jungle for os dødelige 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.